Falszerkezet >

Ytong falazatok

Ytong elem Ytong fal kivitelezés
Ytong falazat kivitelezés közben

Az Ytong termékek alapanyaga kvarchomok, ezért a szakirodalomban szilikátbázisú falazóelemként is emlegetik. Használják továbbá a pórusbeton elnevezést is.

A gyártás során a kvarchomokhoz meghatározott arány szerint meszet, vizet és cementet adagolnak, így egy formálható keveréket kapnak. A pórusszerkezet kialakulásának előidézésére a keverékhez kis mennyiségben alumínium pasztát is adnak, amely a gőzölés során elpárolog és a helyén apró légbuborékok maradnak vissza. Az így kialakított pórusos anyagszerkezet fontos szerepet játszik a falazat hő- és páratechnikai viselkedésében. Ezután az anyagot formába öntik, majd következik az előérlelés és a méretre vágás. Legvégül a falazóelemeket nagynyomású vízgőzzel megszilárdítják.

Az Ytong falazóelemek az 1990. előtt gyártott ún. gázbeton elemeket váltották fel, aminek az alapanyaga erőművi pernye volt. Valószínűleg innen származik az a tévhit, hogy az alapanyagnak káros háttérsugárzása lehet, ami kvarchomok alapanyagú termék esetén ugye teljesen kizárt.

Hőszigetelés

Az Ytong falak hőszigetelő képessége igen jó: önmagukban - kiegészítő hőszigetelés nélkül - képesek kielégíteni a hőtechnikai előírásokat. Az egyrétegű falazatok hőátbocsátási tényezője (U) attól függ, hogy milyen a falazóelem sűrűsége és milyen vastag a fal.

A hőszigetelő képesség szempontjából az a jó minél kisebb a sűrűség, ilyenkor ugyanis nagyobb a pórustérfogat, azaz a bezárt levegő mennyisége. Nyilvánvalóan a fal vastagságának növekedése szintén kedvező hatású.

A mellékelt ábrákon megadjuk az Ytong falazatok hőátbocsátási tényezőjét. A P2 és P4 jelek a falazóelemek eltérő szilárdságára utalnak, a második szám a testsűrűségre. Például a 0,4 jelű elemnek 400 kg/m3 a testsűrűsége, míg a 0,6 jelű elemnek 600 kg/m3, tehát jól látható, hogy a nagyobb pórustérfogat jobb hőszigetelő képességet jelent.

Amennyiben külső hőszigetelést is akarunk alkalmazni, figyelembe kell venni, hogy Ytong falazaton könnyen átmegy rajta a pára (kicsi a páradiffúziós ellenállása). Így javasolt, hogy a hőszigetelés anyagának olyat válasszunk, melynek ennél még kisebb a páradiffúziós ellenállása. Ilyenek például a szálas hőszigetelések. Ellenkező esetben a hőszigetelés a kifele igyekvő párát feltorlasztja, ami nedvesedést okozhat (páralecsapódás a szerkezetben). Az alkalmazható hőszigetelő anyagokat a portál hőszigetelő anyagok menüpontjában mutatjuk be.

Hőtároló tömeg

Az épületszerkezetek hőtároló tömege annál nagyobb, minél nagyobb a sűrűségük. Mivel a jó hőszigetelő képességű falazatok sűrűsége viszont alacsony, így hőtároló tömegük szükségszerűen elmarad a hagyományos falazatoktól. Ez a hatás egyformán jelentkezik a nagy üregtérfogatú korszerű téglafalazatoknál ill. az Ytongból készülő falaknál.

Bár a mai tégla falazatok tömege csak 50-80%-a a régi falazatok tömegének, ez még mindig elegendő ahhoz, hogy az épület egészében véve (a belső falakat, a padlót és a födémet is számításba véve) elérje a nehéz szerkezetű épület besorolási osztályt. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az Ytong falazatú épületek az ablakokon bejövő napsugárzás kb. 75 %-át képesek hasznosítani, ami a fűtésköltségben kb. 5-8 %-os megtakarítást jelent.

A következő táblázatban összehasonlításként megadjuk a belülről vakolt falak hőtároló tömegét egy négyzetméter falra vetítve.

FALAZAT HŐTÁROLÓ TÖMEG
Ytong falazat 70-80 kg/m2
Korszerű, üreges téglafalazatok 75-85 kg/m2

Az Ytong falakra a lélegző falak elnevezést szokás használni, ami magában a falban lejátszódó páravándorlásra utal. Mivel az Ytong falak páraellenállása alacsony, ezért esetükben ki tud alakulni a falon keresztüli természetes páravándorlás. Bár a falak lélegzése csak néhány százalékban vesz részt a magas páratartalom csökkentésében, mégis hozzájárul egy egészséges, kellemes mikroklíma kialakulásához.

Teherbírás

A pórusbetonban a pórusok mennyisége határozza meg a hőszigetelő képességet, a pórusfalak mennyisége pedig a szilárdságot. Minél nagyobb a pórustérfogat annál vékonyabbak a közöttük lévő pórusfalak, vagyis annál kisebb a nyomószilárdság. Az Ytong falazóelemeket kétféle szilárdsággal gyártják. (Erre utalnak az elnevezésben a P2 ill.P4 jelek) Az Ytong falszerkezet teherbírása a következő táblázatban szerepel:

FALAZAT TEHERBÍRÁS
30cm vastag Ytong P2-0,5 és P2-0,4 A+ 112 kN/fm
30cm vastag Ytong P4-0,6 223 kN/fm
38cm vastag Ytong P2-0,5 és P2-0,4 A+ 148 kN/fm
38cm vastag Ytong P4-0,6 295 kN/fm

A P2 jelű elemek teherhordó szerkezetként általában földszint + tetőteres épületekhez alkalmazhatóak. Ennél eggyel több szint (azaz földszint + emelet + tetőtér) abban az esetben építhető belőlük, ha a falközök 6m alattiak és a homlokzaton a nyílások aránya legfeljebb 25-30%.

A P4 jelű elemek általában négy szint + tetőtér épületnagyságig alkalmazhatóak.

Lényeges, hogy a fenti adatok csak átlagos kialakítású épületekre vonatkoznak. A falak statikai méretezését és ellenőrzését minden esetben el kell végezni.

Az Ytong esetében a lassú alakváltozást jellemző kúszási tényező végértéke: 3,0

Az Ytong elemek könnyen vághatóak, így akár íves falak is könnyen kialakíthatóak. Az elemek viszonylag könnyűek, így kevésbé jelent gondot, ha az egymás feletti szintek alaprajzi elrendezése különböző.

Az Ytong falazóelemekre az jellemző, hogy ha a felületüket nedvesség éri, akkor rövid idő alatt viszonylag sok vizet képesek beszívni. Ennek akkor lehet gyakorlati jelentősége, ha a kivitelezés félbeszakad és a nyers falazat tartósan ázik. Tapasztalatok szerint ilyenkor nem is a szilárdságcsökkenés jelenti a problémát, hanem a kiszáradással járó zsugorodás. Mindenesetre nedvességnek tartósan kitett helyeken Ytong falazóelem nem alkalmazható.

A pórusbetonban nincsenek viszont összefüggő hajszálcsövek, ezért a falak alján a vízfelszívódás szintje alacsony.

Kérdezzen szakértőinktől!

10. Kérdés: Tiszteletem! Családi ház építése előtt állunk. A fűtési rendszer mindig is egy elég...

Válasz:

Kedves Gábor!

A felületfűtés alkalmazásával mindenképpen további...

Tovább
Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből kaphasson információkat a Partner Adatbázisban szereplő cégek nagyobb akcióiról, és az energia megtakarítási módszerek legfrissebb híreiről!

Mehet